Ergen ve Genç Danışmanlığı
Çocuklar, ergenlik dönemine geçişle beraber fiziksel, duygusal ve en önemlisi kişilik gelişiminde değişim sürecine girerler. Bu değişim süreci oldukça hızlı ilerler. Ergen çevresine karşı kendini entegre etmeye çalışır. Sosyal gelişiminde içinde yaşadığı toplum tarafından kabul edilebilir olmak ister.
Ergenler Bu Süreçte Karşılaşabileceği Sorunlar
- Derslerine çalışma isteksizliği
- Kural çiğneme
- Asi davranışlar
- Kendini iyi ifade edememe
- Kendilerini beğenmeme
- Yalnızlık isteği ya da yalnızlık duygusu
- Cinsel eğilimler
- Kaygı/korkular
- Kardeş ve arkadaş ilişkilerinde sıkıntılar
Çocuğun bu büyüme ve gelişme dönemi anne babaya sorumluluklar yükler. Ergenlik sürecinde anne baba olarak çocuğunuza göstereceğiniz sevgi ve ilgi çocuğun güven duygusunun pekişmesini sağlayacaktır. Çocuk ebeveynlerinden pozitif ilgi ve sevgi gördüğü zaman bu tavır arkadaşlık ilişkilerine de yansıyacaktır.
Ergenlik döneminde sosyal gelişim de inişli ve çıkışlı olabilir. Bu dönemde asi davranışlar, hızlı gelişen arkadaşlık ilişkileri, ani, sert tavır ve tutumlar gözlemlenebilir. Çocuğunuzla kuracağınız ilişkinin kalitesi çocuğunuzun bütün ergenlik süreci ve beraberinde ileriye yönelik karakter yapısını etkiler.
Ergenlik döneminde gençlerden gelen istekler ve davranış biçimleri aile sistemi ve otoritenin sarsılmasına sebep olabilir. Bu gibi durumlarda ergen danışmanlığı sürecine girebilir ve destek alabilirsiniz. Ergen danışmanlığı desteği almanız bu süreçte ebeveynler olarak sizin ve çocuğunuzun faydasına olacaktır.
Hangi Durumlarda Ergen Danışmanlığından Destek Alabilirsiniz?
- Öfke ve Saldırganlık
- Sosyal Beceri Eksiklikleri
- Uyum Sorunları
- Davranış Bozuklukları
- Bağımlılıklar (Telefon, Sosyal Medya vb.)
- Ders Başarısızlığı
- Okul Sorunları
- Akran Zorbalığı
- Özgüven Eksikliği / Yetersizlik Duygusu
- Çekingenlik
- Tikler
- Zaman Yönetimi