Eğitim Koçluğu
Koçluk, öncelikle öğrencinin kendini tanımasını, kendisinde geliştirebileceği alanlarla ilgili hedefler belirlemesini, öğrenme becerilerini kazanmasını amaçlamaktadır. Öğrenci Koçluğu; akademik yaşamda başarı becerilerini arttırma amacıyla öğrencinin gelişimini destekleme amaçlı öğrenci ile koç arasında kurulan iş birliğidir.
Öğrenci Koçluğunun Amacı
Öğrenciyi hedeflerine ulaşması için destekler, motive eder. Bunun için kanıtlanmış koçluk beceri ve teknikleri uygular. Öğrenci koçu, öğrencinin akademik anlamda öğrenme, başarma ve sonuç alma motivasyonunu arttırır. Her öğrenciye özgün olmak şartıyla, ulaşabilecek hedefler koymasına yardımcı olur. Öğrenci ile birlikte haftalık ders çalışma programını oluşturur. Verimli ders çalışabilmesi için zaman/ortam/kaynak gibi gerekli ihtiyaçların analizini yapar. Gerekirse öğrencinin isteği doğrultusunda okul ile de iletişim halinde olur. Öğrenci koçu yönettiği süreç içerisinde, hedefe giden yolda öğrencinin yol arkadaşı olur, onu yolunda ve hedefinde tutmak için vardır. Bu sebeple ailelerle olan iş birliği de sürece oldukça pozitif yönde destek olmaktadır. Aile görüşmeleri de sürecin önemli bir parçasıdır.
Öğrenci koçluğunda en önemli unsur öğrenci ve koçu arasındaki uyum ve iş birliğidir. Öğrenci koçu, öğrencisini geleceğe dair hedeflerine ulaşabilmesi için birlikte program ve eylem adımları hazırlayarak bunun için gerekli olan motivasyonu ve desteği sağlamaktadır. Öğrencisinin eğitim/öğretim alanında gösterdiği tüm emek ve gayreti olumlu sonuçlara bağlamak için çalışmaktadır. Öğrenci koçu, öğrencisinin hedefi için ihtiyaç duyduğu konularda koçluk etiği ve sınırları içinde ona destek vermektedir. Bu etik sınırlar, çalışma süresi içinde taraflara, belirli bir düzen, sistem ve disiplin içinde ilerleme fırsatı sunmaktadır.
Öğrenci Koçluğunun Öğrenciye Sağladığı Faydalar Nelerdir?
Öğrenci koçunun öğrencisi ve öğrencisinin ailesi ile kuracağı başarılı ekip pek çok fayda sağlamaktadır. Bunlardan bazıları şu şekildedir:
- Öğrenci nasıl ders çalışması gerektiğinin ve yeteneklerinin kolayca farkına varabilmektedir.
- Öğrenci sınav korkusu ya da stresini üzerinden kolayca atabilmektedir.
- Öğrenci kendi adına bir düzen ve disiplin kazanarak sorumluluk bilincine sahip olmaktadır.
- Öğrenci koçluğu sayesinde öğrenci sahip olduğu beceri ve yeteneklerinin farkına vararak bunları geliştirmeye çabalamaktadır.
- Öğrenci zaman yönetimi konusunda daha bilinçli olmakta, zamanı ve süreyi daha etkin kullanmayı öğrenmektedir.
- Öğrencinin hem ders hem de sosyal anlamda performans ve başarısı artmaktadır. Böylelikle hedefe ulaşması daha kolaylaşmaktadır.
- Öğrencinin kendisine, hedef ve kariyer planı çizmesine yardımcı olmaktadır.
- Dersler hakkında yapamıyorum ya da anlamıyorum gibi olumsuz düşüncelerden uzaklaşmasını sağlamaktadır.
- Ders çalışma konusunda plan ve program yapabilme ve de bu programlara uyum gösterebilme becerisini kazandırmaktadır.
- Ders başarısının artması ve çalışma sorunlarının da çözülmesiyle de aile içi ilişkilerinde yaşanan iletişim sorunlarının çözümüne yardımcı olmaktadır.
- Öğrencide yaşanan ani ruhsal değişimleri tespit ederek bunlarla nasıl başa çıkılabileceği konusunda öğrencisini bilgilendirerek öğrenciye destek sağlamaktadır. Gerekli durumlarda Psikolog iş birliği ile destek alması sağlanmaktadır.
- Kişiye özgü öğrenme tekniği kazandırır. Bu da çalışma isteğini kalıcı ve sistemli bir hale getirir.
- Dikkatini kolay toplar, konsantrasyonu artar, algılaması yükselir.